Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FILMTURIZMUS - Červená Lhota - A Névtelen vár

2019.10.09

15414371039349089_original.jpeg

FILMTURIZMUS - Červená Lhota - A Névtelen vár

A legrégebbi történetek illetve írásos dokumentumok a mai kastély helyén lévő földterületről a 15. századig nyúlnak vissza. 1465-ben  Ctibor Zásmuky, vagy más nevén  Vlčetín, elosztotta Petr és Václav nevű gyermekei között földjeit. Lhota erődített épületét Petr nevű fia kapta, aki végrendeletében 1492 feleségére, Kateřina Vormundinra és kiskorú fiára hagyta, a második örököse Hradeci Jindřich (IV.) lett. Valószínűleg az épületet eladták és az Újezd-beli Diviš Boubinský vásárolta meg, ki 1530-ban megszabadult tőle, és ismét továbbadta, ezúttal a Rybňany-i Kába lovagi családnak.

A família legnevesebb tagja Jan – ugyancsak lovag volt -, öt gyermekét veszítette el járványban 1557-ben, s ekkor építtette fel a kastélykápolnát a tó felett, ez a mai Szentháromság-templom. Az ő halála után három fiának jutott Lhota, kik a negyedik fiút, a legidősebbet ki kellett, hogy fizessék. Végül a négy fiúból kettőé, Bohuchval és Jiří lovagoké lett, de nem fértek meg békességben egymással, sokszor verekedéshez és fegyverek előkapásához vezetett állandó  civakodásuk. Így legenda keringett a kastélyról, hogy egy istentelen asszony él benne, akit az ördög küldött ide… mivel a két lovag feleségei is gyakran hajba kaptak egymással. 1597-ben aztán Bochuhval fia, Jan megszabadult a vészterhes kastélytól.

Osztrák, porosz, német tulajdonba is került hamarosan egymás után, még a kinevezett cseh kancelláré is volt. A világháborúk szerencsésen megkímélték, 1946-ban Csehszlovákia állami tulajdona lett. Először árva gyerekek lakhelye volt, majd 1949 óta látogatható múzeum.

1981-ben itt készült a „Névtelen vár” című kosztümös filmsorozat Jókai Mór regénye alapján. Lhota kastélya a fertőszegi kastély a történetben.

Keressétek fel ti is, nem fogtok csalódni!

Státní zámek Červená Lhota
Červená Lhota 1
378 21 Kardašova Řečice

A tartalom saját fordítás, másolni és online lexikonokba írni TILOS!

 

Ez a bejegyzés:

A.) Teljesen érdektelen

B.) Hasznos

C.) Érdekes, de haszontalan

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< December / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 1436
30 nap: 962
24 óra: 32