Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR EMLÉKEK - Bajorország - Magyar-völgy

2019.10.09

ung.jpg

BAJORORSZÁG - Ungerthal és Ungarngraben

(Magyar-völgy és Magyar-árok)

Ungerthal Büchenbach település része Roth járásban Schwabachtól D-re a Heidenberg ('Pogányhegy') (443 m) területén. Egy széles völgyben húzódik, mely különösen gazdag vízforrásokban, ma víz- és tájvédelmi körzet is egyben.

Ungerthal már a kőkorszakban lakott volt, erre utalnak nyomok a várhely 1998-as feltárásának idejéből. A bronzkori település 600 m-re É-ra feküdt a mai Ungerthaltól az Erlbergnél, de a római időkben elhagyták lakói, mivel a birodalom határa, a "limes" csupán egy napi járásra D-re húzódott innen, s a környék így nyugtalan vidékké vált.

Az "Ungerthal" név először 1340-ben fordul elő oklevélben, Ebrach kolostorának tartoztak lakói tizedfizetéssel. A helynév eredetileg az ugyanilyen nevű folyót jelölte, mely a magyarokról kapta azt, kik 950-ben bemenekültek ebbe a völgybe. Nyugatra innen vezet az „Itáliai útvonal” („Italerstraße“).

Később a helység átkerült egy nürnbergi patríciuscsalád tulajdonába, majd a Schwabachban élő Linck família kapta meg, végül Ansbach őrgrófsága alá rendelték. 1434 környékén alakíthatták ki az ún. „Ungarngraben” ('Magyar-árok') mélyedésben az első mesterséges tavacskát.

Büchenbach - érdekességképpen - 1989 óta a magyarországi Németkér testvértelepülése, a két helység korrekt együttműködést ápol egymással.

A környéken még további magyarokkal, hunokkal kapcsolatos legendák és emlékek is előfordulnak...

A tartalom saját fordítás, másolni és online lexikonokba írni TILOS!

 

Ez a bejegyzés:

A.) Teljesen érdektelen

B.) Hasznos

C.) Érdekes, de haszontalan

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< December / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 1437
30 nap: 962
24 óra: 33