Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HUN EMLÉKEK - Tagliamento - Attila kincse

2019.11.30

--ronchis---ancona_santa_sabata.jpg

Ronchis - A kápolna

Sok helyen mai napig keresik "Attila kincsét" Észak-Itáliában. Az esélyes terület meglehetősen nagy, rejtett, és a földrajzi tényezők is megnehezítik a lehetőségeket.

A nevezett kincsekhez illetve a hunok királyához szinte faluról falura, városról városra kötődik valamilyen népi legenda, rövid történet. Ezek nyomában kirajzolódik Attila 452-es itáliai hadjáratának útvonala is.

Íme egy ilyen rövidebb monda - a sok közül - az elrejtett aranyról:

"Ronchis faluját Attila pusztító dühétől az mentette meg, hogy áthaladt a Modeano úton, és elérte a Tagliamento folyót a még mindig létező Santa Sabida oltárkép közelében, Ronchis és Fraforeano között. Azokban a napokban a folyó megtelt vízzel és - látva ezt a nagy vízmennyiséget - Attila nem vállalta, hogy átkelne szerzett zsákmányával együtt a megáradt Tagliamentón. Így a kincseket elrejtette egy oltárképhez, hogy majd később, visszaúton kiássák. 

Attila sok településen elkövetett nagy pusztításáról szóló híre eljutott Rómáig, és ez vezette a pápát arra, hogy felkerekedjen s találkozzon a hunok királyával, hogy megállítsa őt s megakadályozza Róma pusztulását. A pápa szándéka szerint sikerrel járt. Ezután azonban Attila teljesen elvesztette a memóriáját, és amikor visszaútján ismét a Tagliamento folyóhoz ért, - hogy átkelve hazatérjen a mai Magyarország akkori területére, már nem emlékezett arra -, hol is rejtette el a kincseket.

Ennek a rejtett kincsnek a híre sok kalandor kíváncsiságát felkeltette, akik elmentek kutatni Santa Sabida di Fraforeano oltárképéhez, ám mindannyian sikertelenül tértek haza anélkül, hogy bármit is leltek volna a hun király mondájának nyomában..."

Az oltárkép ma is áll még. Nem érdekes, hogy Attila nem pusztította el? :)

A tartalom saját fordítás, másolni és online lexikonokba írni TILOS!

Ez a bejegyzés:

A.) Teljesen érdektelen

B.) Hasznos

C.) Érdekes, de haszontalan

 

 

 

 
 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< December / 2019 >>


Statisztika

Most: 3
Összes: 1436
30 nap: 963
24 óra: 34