Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR EMLÉKEK - Aquileia - Bazilika

2019.10.11

aq1.jpg

AQUILEIA / UDINE - BAZILIKA

Aquileia a hatalmas bazilikájával és régészeti látnivalóival ma értékes történelmi és művészeti kincs. Udine tartományban, Friuli Venezia Giulia régióban fekszik, 1998 óta Világörökség.  A Római Birodalom idején nagy és gazdag település volt, később egy pátriárka székhelye lett és 1751-ig jelentős keresztény központként tartották számon nevét. Attila és a hunok támadásai idején a kereskedőváros egy része megsemmisült.

A pátriárka bazilikája a legfontosabb építménye, melyet 1000 körül avattak fel. Mozaikjai azonban sokkal korábbiak, a vallási élet mély benyomást hagyó relikviái. Az épületben arra érdemes felfigyelni, hogy két magyarokra utaló emlék is fennmaradt! Íme az egyik:

aq2.jpg

A képen lent a falon a magyar harcos éppen szemben látható!

Fotó: Olasz Idegenforgalmi Hivatal gyűjteménye

A Freskók kriptája (Cripta degli Affreschi) építése a IX. századra nyúlik vissza, abba a korszakba, amikor Aquileia pátriárkája, Maxentius jelentős újításokat vetett fel a bazilika komplexumának építéséhez. Két évszázaddal később Popponi pátriárka akarata szerint  megszületik a bazilika apszisa, 1031-ben felszentelik a templomot.
A kriptát azért építették, hogy megőrizze néhány szent maradványait, köztük Ermacora és Fortunato szentekét, kiket Aquileia patrónusaiként tiszteltek, s ma Friuli Venezia Giulia egész régiójának védőszentjei Itáliában. A freskók jelentős része a XII. századból származik, de akadnak korábbiak is.

A Bazilika kriptájának falfestményei közül számos csodálatos és érdekes, de éppen olyan "rejtélyes" is egyben. Ezek jeleneteket ábrázolnak - néhányat érintetlenül hagytak a századok, míg mások erősen sérült állapotban maradtak fenn, mégsem tűntek el a falakról. A képsorozat része az egyik olyan freskó, amely igen erős vizuális hatással rendelkezik: egy lovag üldöz egy hátrafelé nyilát kilövő lovast.

Több értelmezése is van a jelenetnek, akadt olyan felvetés, hogy hun lovast ábrázol, de a freskók születése időben közelebb áll a magyarok támadásaihoz, így inkább feltételezhető, hogy a nyilas lovas egy magyar harcos.

aq3.jpg

Fotó: Olasz Wikipédia - Aquileia Bazilika kriptája - Egy keresztény lovag üldözi a magyar harcost...

A tartalom saját fordítás, másolni és online lexikonokba írni TILOS!

 

Ez a bejegyzés:

A.) Teljesen érdektelen

B.) Hasznos

C.) Érdekes, de haszontalan

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< December / 2019 >>


Statisztika

Most: 2
Összes: 1437
30 nap: 962
24 óra: 33