Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR EMLÉKEK - Velence - Dózse-palota - Freskó (1)

2019.10.10

zara1.jpg

VENEZIA / VELENCE -  DÓZSE-PALOTA

A velencei Dózse-palotában öt olyan freskó található, ami Magyarországgal közvetlenül kapcsolatban áll!

ZARA ELFOGLALÁSA A MAGYAROKTÓL - Velence, Dózse-palota, a Nagytanács Termének (Sala di Consiglio) móló felőli falán látható freskó. Andrea Vicentino alkotása.

Horvát címe: Krizari osvajaju grad Zadar 1202

"A magyar király elvette tőlünk Zarát Szklavóniában, ez a világon az egyik legerősebb erőd. Ha az Önök emberei a várost nem foglalják el, mi magunk nem tudjuk elhódítani (a magyaroktól). Felszólítjuk Önöket, hogy segítsenek nekünk a várost meghódítani, és elengedjük Önöknek a 34 000 ezüst márka adósságot (későbbi időpontra halasztva)." - írta a velencei dózse a francia-velencei megegyezésben 1202 augusztusában vagy szeptemberében.

"Li rois de Ungrie si nos tost Jadres en Esclavonie, qui est unes des plus forz citez del munde; ne ja, por pooir que nos aions, recovree ne sera, se par ceste genz non. Querons lor qu´il le nos aient a conquerre, et nos lor respiterons les .XXXIIII.M. mars d´argent que il nos doivent trosque adont que Diex les nos laira conquerre ensemble nos et els."Geoffroy de Villehardouin, francia történetíró és földesúr. "Három ófrancia krónika Zara elfoglalásáról." c. művéből. Ő is részt vett a negyedik keresztes hadjáratban, mint zarándok harcos és diplomata.
 
Eztán földig rombolták Velence nevében a lehetséges konkurenciát. Majd folytatták útjukat, hogy kifosszák Bizáncot a dózse kérésének megfelelően!
 
Forrás: Zadar - Történetek és legendák", részlet

A tartalom saját fordítás, másolni és online lexikonokba írni TILOS!

 

Ez a bejegyzés:

A.) Teljesen érdektelen

B.) Hasznos

C.) Érdekes, de haszontalan

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< December / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 1436
30 nap: 962
24 óra: 32