Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR EMLÉKEK - Az Ungría folyó és völgye

2019.10.09

15453278621068830_original.jpeg

KASZTÍLIA-LA MANCHA

Ungría folyó és völgye = "Magyarország folyó és völgye"

Spanyolország kellős közepén, innen több mint 2500 km-re országunkról nevezték el e vízfolyást és a kietlen, terméketlen Kasztíliában e kivételesen kies tájat. Egy rövid bemutatás erről a vidékről talán azt is megláttatja, vajon miért.

A folyó Fuentes de Alcarilla közelében ered, majd 39,5 km megtétele után a Tajuña folyóba ömlik Armuña de Tajuñánál. A magasföldön szűk utat vágott magának a hegyvidéki síkon.

"Az Ungría egy keskeny, mély folyó egy furcsa, közép-európai névvel, csapásból születik, szélmalmokat mozgat, pisztrángokat szül, gyönyörű helyeken halad, és nem tanítják az iskolákban". E hely „Alcarría ismeretlen édene” - Francisco García Marquina író így festi le a tájat, ahol két évtizedet töltött, s melyről 1974-ben könyvet jelentetett meg.

A folyó völgye 12 500 hektárnyi és 2017 óta természetvédelem alatt álló vidék. Lupiana, Atanzón, Centenera, Caspueñas, Valdeavellano, Valdegrudas, Trijueque és Brihuega önkormányzatai tartoznak hozzá. Természeti értékét geológiai változatossága adja, illetve a folyó gazdag vegetációja és a táj állatvilága. Mintegy 80 védett állat él itt, kihalófélben lévő madarak és az ún. királysas.

"Gyönyörű völgy, csodás, mély és intenzív árnyalattal, melyet egy gyors és szűk áramlású folyó alakított ki, az Ungría." - idézzük tovább az írót.

A környéken akad néhány kulturális nevezetesség is, bár elsősorban a természet rajongói, a gyalogos túrázók kedvelik a völgyet. Érdekességei közé tartoznak az egykori szélmalmok, melyek egészen a XX.század elejéig őröltek. Fuentes de la Alcarria, Valdesaz, Torija, Trijueque, Caspueñas, Valdeavereda és Atanzón területén mindenütt akadt belőlük a folyó mentén kenyeret adva a településeknek, s a járás fő tevékenysége a gabonaipari munka volt. A mezőgazdasági átalakulás és gépesítés után szerepük megváltozott, és 1920 után villanyáram termelésére használtak belőlük néhányat. Az 1970-es években pedig hármat átalakítottak pisztrángtenyésztő üzemmé, mígnem ez utóbbiakat az 1990-es években felszámolták. Ma már változatos a szerepük, van olyan köztük, mely áramtermelő üzem, egy másik valamely volt miniszter luxuslakása és olyan is áll még, mely romos állapotban várja a felújítást.

15453280502371727_original.jpeg

A név eredete:

Az író is tud róla, hogy a folyó elnevezése Magyarországra utal, de alig található arra nyom, hogy miért is. Brachfeld F. Olivér jegyzi meg könyvében, hogy véleménye szerint kapcsolat lehet Árpád-házi Jolánta (Aragónia királynéja, II.András király lánya) egyik fiának, Sancho infánsnak (?-1274) a toledói katedrális püspökévé való kinevezéséhez. Ő előbb Valladolid címzetes kanonokja volt, majd 1268-ban püspök lett, s végül a mórok elleni harcokban vesztette életét.

Bár az is elképzelhető, hogy mindez csak találgatás és a bőséges, gazdag táj miatt hasonlíthatta valaki Magyarországhoz Kasztília e ritkaságnak számítóan gazdag folyóját s annak völgyét. Messze eső országunkat akkor ismerték meg először a spanyolok, amikor Jolánta Aragónia királynéja lett.

A tartalom saját fordítás, másolni és online lexikonokba írni TILOS!

Ez a bejegyzés:

A.) Teljesen érdektelen

B.) Hasznos

C.) Érdekes, de haszontalan

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< December / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 1436
30 nap: 961
24 óra: 32