Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR EMLÉKEK - Isztambul - Héttorony (Jedikula)

2019.10.09

--isztambul---yedikule---hettorony.jpg

"E torony a történetírók állítása szerint ép oly régi, mint maga Byzancz. Hajdan egyedül állott, Theodosius császár azonban még két tár­sat építtetett hozzá, s a három tornyot kőfallal kötötte egybe. Később a három toronytól nem messze még négyet építettek s. innen vette a toronycsoport elnevezését. A most még fennálló torony Vértorony nevet visel, ez 200 láb maga­san emelkedik ég felé; komor falai sok vihart, sok rázkódtatást láttak e hét halomra épített világvá­ros felett végig tombolni. Ha e tornyot szétbonta­nák, annak bizonyára minden köve egy-egy ember életét kiáltaná ki a világnak." ...

Evekkel ezelőtt kíváncsisággal mentem a Héttoronyba, remélve, hogy ott valamely magyar fogolyról hátramaradt irást vagy valami nyomot fogok találni a börtön falain. A borravaló (bakhsis) megnyitotta nekem a tornyot, és egy tétlenül ott ácsorgó katona őr, ki a közeli lőporraktár őrize­tére volt odarendelve, megmutogatta nekem a Héttorony minden zege-zugát. A tornyok körül elterülő falakon belül egy kis térre lépünk, mely Fejpiacz (Kellé Mejdani) nevet visel. Itt hajdan a kivégzettek koponyáit rakták halomba, mint ma az ágyúgolyókat szokás. A vértoronyba csak szűk és sötét folyosón és meredek lépcsőn lehet bejutni. Ide csukták azo­kat, kiket gondos őrizet alatt kellett tartani vagy örökre elnémítani.

"A to­rony legtöbb fülkéje lőporral levén akkor tömve, alkalmasint az fedi el a magyar vértanuk kéz­írásait is, ha tán ilyeneket hagytak a falakba vésve. Ki ne állana meg elfogult kebellel e falak között, midőn maga előtt látja a magyarok tör­ténetében oly fényesen uralkodott Mátyás kirá­lyunk nagybátyja, Szilágyi Mihály ősz fejét, a mint az a hóhér bárdja alatt lábai elé gördül. Amott egy más alakot látunk magunk előtt: "Héttoronynak egy sötét zugában / Török Bálint üldögél magában."
Egy másik szobában, talán épen a szom­szédban Majláth István ült fogva 300 évvel ez­előtt. Itt senyvedt el a hajthatlan, erős jellemű Béldy Pál, kit nem csábított a fényes ígéret s inkább választotta a Vértorony penészes levegő­jét és rothadt szalma fekhelyét, mint a fejedelmi koronát, melylyel őt a török kínálta. Itt aluszszák álmukat a sorstól hányt-vetett honfiain"

Forrás:

Vasárnapi Ujság 1878. 25. évf. 17. sz. április 28., https://epa.oszk.hu/00000/00030/01260/pdf/01260.pdf

Ez a bejegyzés:

A.) Teljesen érdektelen

B.) Hasznos

C.) Érdekes, de haszontalan

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< December / 2019 >>


Statisztika

Most: 2
Összes: 1437
30 nap: 962
24 óra: 33